Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» για τη μονάδα βιοαερίου στη Μαντινεία

Η προσπάθεια εταιρείας να εγκαταστήσει, με τη συνενοχή διαφόρων υπηρεσιών, μονάδα παραγωγής βιοαερίου και ηλεκτρικής ενέργειας στον κάμπο της Μηλιάς στη θέση Μπέλμπερη στα πλαίσια της «Πράσινης Ανάπτυξης», δείχνει ...πόσο επικίνδυνη είναι η πολιτική του κεφαλαίου για την εργατική τάξη, τους αυτοαπασχολούμενους τη φτωχή αγροτιά, ακόμα και σε θέματα που αφορούν στην ποιότητα ζωής, την υγεία και το περιβάλλον.
Η «Πράσινη Ανάπτυξη» είναι μοχλός προώθησης κερδοφόρων (και επιδοτούμενων) επενδύσεων του κεφαλαίου και συνοδεύεται κατά κανόνα από την καταστροφή του περιβάλλοντος, την εισβολή σε παρθένα οικοσυστήματα, την καταστροφή γόνιμης αγροτικής γης, την μόλυνση περιοχών, όπως γίνεται με τις ανεμογεννήτριες, τα φωτοβολταϊκά πάρκα, την εγκατάσταση μονάδων παραγωγής βιοαερίου και ηλεκτρικής ενέργειας σε περιοχές κατοικίας και αγροτικής παραγωγής.
Τις πολιτικές αυτές του κεφαλαίου υπηρετούν τα κόμματα της πλουτοκρατίας με το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο, αλλά και σε τοπικό επίπεδο στους Δήμους και την Περιφέρεια οι παρατάξεις που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ, στη ΝΔ, στο ΛΑΟΣ, και τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ που πίνουν νερό στο όνομα της Ευρωπαϊκής Ένωσης της ανταγωνιστικότητας και της «Πράσινης Ανάπτυξης» .
Κραυγαλέο παράδειγμα είναι όσα έγιναν για να στηριχθεί η ρυπογόνα εγκατάσταση στη Μπέλμπερη αλλά και η στάση που κράτησαν οι δημοτικές Παρατάξεις όταν το θέμα ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο με παρέμβαση των κατοίκων.
Οι επικεφαλής των συνδυασμών «Νέα Τρίπολη», «Τρίπολη Πρωτεύουσα του Μοριά» , «Συνεργασία για την Τρίπολη-Πρωτεύουσα Πόλη» και «Μαντινειακή Συμπολιτεία» τάχθηκαν κατά της θέλησης των κατοίκων όπως αυτή εκφράστηκε με ψήφισμα που κατέθεσε η «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ», και υπέρ της νομιμότητας της επιχείρησης να ρυπαίνει υπό όρους.
Το γεγονός ότι η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου υπερψήφισε την πρόταση της «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ» που καταδικάζει την απόπειρα εγκατάστασης της μονάδας στη Μπέλμπερη ανεξάρτητα από μελέτες, άδειες και τυπικές αστικές νομιμότητες, δείχνει πόσο δίκιο έχουν οι κάτοικοι. Στην υπερψήφιση βέβαια συνέβαλε και η ενωτική αγωνιστική τους στάση.
Το ότι οι επικεφαλής των άλλων παρατάξεων τρέχουν να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα όταν είδαν ότι αναπτύσσεται ένα δυναμικό κίνημα από τους κατοίκους της περιοχής, δείχνει πόσο αναξιόπιστες αλλά και επικίνδυνες για τα λαϊκά συμφέροντα είναι αυτές οι δυνάμεις.
Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ αφού με τον εκπρόσωπό του στο Δημ. Συμβούλιο τάχθηκε απροκάλυπτα με τα συμφέροντα της επιχείρησης, εξέδωσε αργότερα (κατόπιν ωρίμου σκέψεως;) ανακοίνωση, πασπαλισμένη με περιβαλλοντικές μελέτες, αδειοδοτήσεις και λοιπές νομιμότητες, στην οποία τάσσεται υπέρ της παραγωγής βιοαερίου. Παράλληλα δηλώνει αντίθετος στην μονάδα στην Μπέλμπερη και συντάσσεται με τον αγώνα των κατοίκων.
Καλούμε τους κατοίκους της περιοχής αλλά και όλου του Δήμου Τρίπολης να δυναμώσουν τον αγώνα τους ενάντια στην εγκατάσταση της μονάδας, ενάντια στις πολιτικές του κεφαλαίου και στα κόμματα και τις παρατάξεις που ακολουθούν αυτές τις πολιτικές.
Η «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ», η παράταξη που στηρίζει το Κ.Κ.Ε. ήταν, είναι και θα είναι στο πλευρό τους στους σκληρούς αγώνες που θα ακολουθήσουν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου