Τετάρτη 23 Μαΐου 2012



Αγαπητοί συμπολίτες

 Διάβασα τις απόψεις της εταιρείας «Βιοενεργειακή Μαντινείας Α.Ε.» για το ζήτημα της μονάδας βιοαερίου. Ως τεχνικός σύμβουλος του Συλλόγου «Αγωνιστική Κίνηση για το Περιβάλλον Μαντινεία» θεωρώ επιβεβλημένη την απάντηση στα τεχνικά ζητήματα που έχουν τεθεί.
1. Αναφέρεται ότι βασικός στόχος της επένδυσης είναι η οριστική λύση στο πρόβλημα επεξεργασίας των αποβλήτων από τα τυροκομεία, την χοιροτροφική μονάδα και τα οινοποιεία. Πρόκειται για τη μισή αλήθεια γιατί δεν αναφέρεται επίσης ότι στον βιοαντιδραστήρα ο βαθμός καθαρισμού των αποβλήτων είναι της τάξης του 45%, δηλαδή από τον βιοαντιδραστήρα εξέρχεται το 55% του φορτίου των αποβλήτων. Στη συγκεκριμένη μονάδα το συνολικό εισερχόμενο οργανικό φορτίο είναι περίπου τετραπλάσιο από αυτό της χοιροτροφικής μονάδας και επομένως τα εξερχόμενα υγρά έχουν φορτίο που ισοδυναμεί με ανεπεξέργαστα απόβλητα χοιροτροφικής μονάδας με υπερδιπλάσια δυναμικότητα αυτής του κ. Σ. Μπουζαλά. Επομένως ή θα πρέπει να ακολουθεί ένας βιολογικός καθαρισμός με υπερδιπλάσια δυναμικότητα αυτού που χρειάζεται η χοιροτροφική μονάδα ή τα υγρά θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν ως λίπασμα. Και στις δύο περιπτώσεις, αν δεν γίνει σωστή διαχείριση, το περιβαλλοντικό πρόβλημα μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερο από το σημερινό λόγω του χοιροστασίου και των τυροκομείων.
2. Αναφέρεται ότι η μονάδα βιοαερίου είχε λάβει όλες τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις. Η άποψη αυτή είναι απολύτως αναληθής. Ακόμη και αν δεχθούμε την προφανώς λανθασμένη αρχική ερμηνεία του Ν.3851/2010, σύμφωνα με την οποία για μονάδες ισχύος μικρότερης των 500 KW δεν απαιτείται περιβαλλοντική έγκριση, η συνολική δραστηριότητα περιλαμβάνει και παραγωγή κομπόστ αλλά και έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. Λόγω αυτών των επί μέρους αντικειμένων, η νομοθεσία προβλέπει ότι έπρεπε να είχε υποβληθεί Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το σύνολο της δραστηριότητας. Έπρεπε επίσης πριν από την έναρξη οποιασδήποτε κατασκευαστικής εργασίας να υπήρχε είτε άδεια διάθεσης υγρών αποβλήτων είτε άδεια επαναχρησιμοποίησης. Καμία τέτοια άδεια δεν εκδόθηκε ποτέ. Η «Βιοενεργειακή Μαντινείας Α.Ε.» διαθέτει μόνο άδεια οικοδομής η οποία εκδόθηκε γιατί στις αρμόδιες υπηρεσίες δεν παρουσιάσθηκε το πλήρες περιεχόμενο της δραστηριότητάς της.
3. Το δελτίο τύπου αναφέρει ότι σύμφωνα με την Εγκύκλιο του ΥΠΕΚΑ επιτρέπεται η χρήση ως λίπασμα ακόμη και του ανεπεξέργαστου υγρού που εξέρχεται από τον βιοαντιδραστήρα. Παραλείπει όμως να αναφέρει ότι προκειμένου να υλοποιηθούν όσα προβλέπει η Εγκύκλιος αυτή, θα πρέπει η «Βιοενεργειακή Μαντινείας Α.Ε.» να έχει στη διάθεσή της χωράφια έκτασης 4.970 στρεμμάτων. Ακόμη και αν με μερική επεξεργασία μειωθεί η έκταση αυτή, εξακολουθούν να απαιτούνται χιλιάδες στρέμματα. Παραλείπει επίσης να αναφέρει ότι για την υλοποίηση των προβλέψεων της Εγκυκλίου θα πρέπει να διαθέτει δεξαμενές αποθήκευσης όγκου τουλάχιστον 16.000 m3 και τέτοιες δεξαμενές δεν προβλέπονται στην μελέτη που έχει υποβάλλει για έγκριση.
4. Στο κείμενο της η «Βιοενεργειακή Μαντινείας Α.Ε.» αναφέρει ότι είναι παντελώς αβάσιμες οι αιτιάσεις των κατοίκων για ρύπανση της καταβόθρας και της περιοχής γιατί τα υγρά θα λιπαίνουν χωράφια. Παραλείπει όμως να αναφέρει ότι στην ΜΠΕ που υπέβαλλε, τα χωράφια που δηλώνει ότι θα λιπαίνονται είναι μόνο 35 στρέμματα και ότι παράλληλα με την λίπανση ζητά να εγκριθεί ως εναλλακτικός αποδέκτης των υγρών αποβλήτων της και το παρακείμενο ρέμα αλλά και η καταβόθρα. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τον εξαιρετικά κακότεχνο σχεδιασμό της επεξεργασίας των υγρών που περιλαμβάνει η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, δικαιολογεί απολύτως τους φόβους των κατοίκων της περιοχής για τις επιπτώσεις που θα είχε στο περιβάλλον μια τέτοια απόρριψη αποβλήτων.
5. Η «Βιοενεργειακή Μαντινείας Α.Ε.» μας λέει πόσο καλό για το περιβάλλον, την τοπική οικονομία και την αειφορία είναι να χρησιμοποιηθεί το εξερχόμενο υγρό ως λίπασμα. Παραλείπει όμως να αναφέρει ότι στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που υπέβαλε για έγκριση, ζητά την καταστροφή του λιπάσματος αυτού κατά 99,2%. Παραλείπει να αναφέρει ότι το μεταχειρίζεται ως υγρό που πρέπει να απορριφθεί και όχι ως λίπασμα. Παραλείπει επίσης να αναφέρει ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε πρόβλεψη για την χρήση της παραγόμενης θερμικής ενέργειας, όπως θα έπρεπε να κάνει όποιος ενδιαφέρεται για την αειφορία. Αντί γι’ αυτό ο σχεδιασμός της συγκεκριμένης μονάδας προβλέπει την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας για την απόρριψη της θερμότητας στο περιβάλλον. Είναι επομένως οξύμωρο να υπάρχουν το κείμενο της εταιρείας επιχειρήματα υπέρ της αειφορίας για μια μονάδα, που αν και θα μπορούσε, εντούτοις έχει σχεδιασθεί με τρόπο που να έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την αειφορία.
6. Στη συνέχεια η «Βιοενεργειακή Μαντινείας Α.Ε.» αναφέρεται στο ζήτημα της οριοθέτησης του παρακείμενου ρέματος καθώς και στον χαρακτηρισμό της περιοχής ως «γης υψηλής παραγωγικότητας». Παρ΄ ότι η άποψη του συλλόγου «Αγωνιστική Κίνηση για το Περιβάλλον Μαντινεία» σχετικά και με τα δύο ζητήματα βασίζεται σε πολύ ισχυρά
νομικά επιχειρήματα, δεν θα αναφερθώ στην νομική πλευρά, αλλά θα περιορισθώ μόνο σε ένα ζήτημα που σχετίζεται με την περιβαλλοντική αδειοδότηση. Οποιαδήποτε αντιπλημμυρικά έργα, στη Μονάδα Βιοαερίου, είναι απαραίτητο να κατασκευασθούν, θα πρέπει αφού σχεδιασθούν, να λάβουν κατ’ αρχήν την προβλεπόμενη έγκριση με την διαδικασία της οριοθέτησης. Στη συνέχεια, και αφού συμπεριληφθούν στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, υποβάλλεται η μελέτη αυτή για έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση ούτε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων μπορεί να εγκριθεί νομίμως, ούτε τα αντιπλημμυρικά έργα μπορούν να κατασκευασθούν. Επειδή τίποτε από αυτά δεν έχει γίνει, το κείμενο της «Βιοενεργειακή Μαντινείας Α.Ε.» αποτελεί ομολογία σειράς παραβάσεων της νομοθεσίας.
7. Η «Βιοενεργειακή Μαντινείας Α.Ε.» δεν κάνει καμία αναφορά σε άλλα σημαντικά ζητήματα που θέσαμε με το κείμενο που καταθέσαμε στις αρμόδιες υπηρεσίες και στο Περιφερειακό Συμβούλιο, όπως :
* Τη σωρεία λαθών στο σχεδιασμό της μονάδας επεξεργασίας των υγρών αποβλήτων
* Τις εκπομπές οσμών από την διαχείριση κυρίως των εισερχομένων στη μονάδα αποβλήτων
* Τον προβληματικό τρόπο παραγωγής του κομπόστ
* Τις παραβάσεις της νομοθεσίας που αφορά την διαχείριση και επαναχρησιμοποίηση των υγρών
Συμπερασματικά φαίνεται ότι η «Βιοενεργειακή Μαντινείας Α.Ε.» επιχειρηματολογεί όχι υπέρ της δικής της μονάδας βιοαερίου όπως αυτή παρουσιάζεται στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, αλλά για μια άλλη μονάδα βιοαερίου με άλλα τεχνικά χαρακτηριστικά (προς το παρόν άγνωστα) και με τελείως διαφορετικό τρόπο λειτουργίας.
Κατόπιν αυτών θεωρώ ότι και οι επενδυτές καταλαβαίνουν ότι θα πρέπει να αποσύρουν την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που έχουν καταθέσει, αφού ομολογούν ότι αυτό που θέλουν να φτιάξουν είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που ζητούν με την μελέτη τους να εγκριθεί.
Π. Κοτσιώνης
Χημικός Μηχανικός
Τεχνικός σύμβουλος του Συλλόγου «Αγωνιστική Κίνηση για το Περιβάλλον Μαντινεία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου